AKTUELNO

Osobama koje su rođene sa ahondropalzijom monge stvari su fizički nedostupne, ali uspevaju u životu kao da im je sve nadohvat ruke. Tako je i sa Jovanom Šinikom, gostom "Novog jutra"!

Jovan Šinik (28) rođen je sa ahondroplazijom, koja se javlja u jednom od sto slučajeva. Jovan je visok 129 centimetara, a tretmani koji su mu nuđeni mogli su da dovedu do drugih, možda i većih, zdravstvenih problema.

- Postoji takozvano lomljenje kostiju, što je vrlo bolan tretman i koji omogućuje da se poraste za još desetak centimetara, ali je ovakav način mučenje. Zato se nisam ni podvrgao ovome - kaže Šinik za "Novo jutro".

Usled nedostatka visine, kako kaže, susretao se sa ljudima koji su mu se podsmevali, posebno u mlađem dobu, ali i brojnim drugim problemima.

Foto: TV Pink

- Kad sam išao u školu, mama je morala da me vozi osam godina, kako ne bih vukao knjige i opterećivao kičmu. Deca su bila okrutna, ali sam imao divnu učiteljicu koja se prema meni odnosila kao prema svom detetu, te u osnovnoj školi, zahvaljujući njoj, nisam osetio da se razlikujem od ostalih u odeljenju - kaže Šinik.

U srednjoj školi se situacija malo promenila.

- Mama me je manje vozila, išao sam autobusom, što mi je bilo malo teže zbog knjiga, posebno u jutarnjem špicu. Imao sam sreće da mi je škola bila blizu - kaže Šinik.

Neke stvari, kako ističe, nisu prilagođenje njegovom problemu.

- Šalteri su vrlo visoki, imam samo jedan bankomat u gradu koji mi je prilagođen... Sa stepeništem, hvala Bogu, nemam problema - kaže Šinik.

Foto: TV Pink

Kada je reč o poslu teško ga je pronašao. Na Birou su mu rekli da sam nađe posao, a oni bi firmi koju sam pronađe, rekli da ga zaposli, budući da Zakon nalaže da se među zaposlenima nađe i osoba sa posebnim potrebama.

- Našao sam posao u firmi koja šije dečju garderobu. Bilo mi je teško da ga pronađem, ali radim posao koji mi je prilagođen - lepljenje deklaracija i zahvalan sam poslodavcu koji mi je obezbedio odlične uslove. Kada je reč o projektu Zadruge, veoma sam zahvalan gospodinu Željku Mitroviću, koji je, kao i cela produkcija, vrlo korektan prema meni. Učinio mi je uslugu i vrlo sam srećan što sam deo ovog projekta - kaže Šinik.

Kada je reč o drugim zdravstvenim problemima, Šinik kaže da je imao hidrocefalus, ali da je taj problem danas rešen.

Ceo razgovor sa Jovanom Šinikom pogledajte u nastavku:

#Jovan Šinik

#Novo jutro

#Rast

'